skip to Main Content
Per 1 Januari 2020 Verandert De Kleineondernemersregeling

Per 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling

Per 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Ondernemers die zich tussen 1 juni 2019 en 20 november 2019 bij de Belastingdienst aanmelden kunnen vanaf 1 januari 2020 de omzet gerelateerde vrijstelling toepassen.

Minder administratieve lasten

Door de administratieve lasten voor kleine ondernemers te verminderen wil het kabinet de ondernemers ondersteunen en stimuleren. Om deze reden is het besluit genomen om de KOR, de kleineondernemersregeling, te veranderen. Zo wordt vanaf 2020 de omzet bepalend voor de toepassing van de KOR. Ondernemers die onder de €20.000 omzet blijven zijn geen btw verschuldigd. Dit houdt in dat zij geen btw-aangifte hoeven te doen, en dus minder verplichtingen hebben betreffende de administratie.

Regeling ook mogelijk voor een Besloten Vennootschap (bv)

Deze aanpassing geldt straks voor alle rechtsvormen. Hierdoor kan ook een bv beroep doen op de KOR. Zodra een ondernemer kiest voor de aangepaste KOR staat dit voor minimaal drie jaar vast.

Bij het kiezen voor de vrijstellingsregeling moet een ondernemer rekening houden met het volgende:

  • Er wordt geen btw meer aan klanten berekend.
  • De btw die door andere ondernemers in rekening is gebracht, is niet aftrekbaar en kan niet worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.
  • De btw-aangifte hoeft niet meer ingediend te worden.

Automatische aanmelding voor de bestaande KOR-ondernemer

Ondernemers die op dit moment al de KOR toepassen worden door de Belastingdienst automatisch aangemeld voor de nieuwe regeling. Deze ondernemers ontvangen een brief met een uitleg over de aangepaste KOR. In deze brief staat ook vermeld wat zij moeten doen wanneer zij deze vrijstellingsregeling niet willen.

Heb jij hier vragen over of ben jij op zoek naar advies? Onze adviseurs staan je graag te woord!

Back To Top